Jak vypadá grapefruitový strom?
Je to neuvěřitelné, ale grapefruitový strom rodí až 700 kusů grepů ročně. Grepy rostou na stromě jednotlivě nebo i v hroznech. Aby strom tak velké a těžké plody unesl, jsou jeho větve robustní a velmi silné, stejně jako kmen stromu. Koruna je velmi rozložitá, květy jsou bílé.
Složení grapefruitu
Plody grapefruitového stromu jsou bohaté na vitamín C, B1 a K. Jadérka grapefruitu mají silně antibiotické účinky a grapefruit samotný je přímo napěchován blahodárně působícími přírodními flavonoidy.
Léčivá síla grapefruitu
- Pro vysoký podíl vitamínu C zvyšuje obranyschopnost organismu.
- Působí protizánětlivě a antimykoticky (včetné plísňových onemocnění kůže ).
- Zlepšuje chuť k jídlu a přitom potlačuje chuť na sladké.
- Zlepšuje krevní oběh a látkovou výměnu.
- Upravuje hladinu cukru v krvi, snižuje hladinu cholesterolu.
- Mírní potíže při křečových žilách.
- Mírní potíže spojené s revmatismem, ředí hustou krev.
- Působí pozitivně na zdraví srdce, zbavuje cévy nánosů.
- Působí proti rakovině.
- Má detoxikační účinky.
- Zmírňuje trávicí a střevní potíže, obnovuje poškozenou střevní mikroflóru.
- Působí proti infekci ústní dutiny, horních i dolních cest dýchacích a proti infekci uší.
- Působí proti zánětům pochvy a výtokům, zmírňuje příznaky gynekologických potíží.
- Podporuje léčbu alergií, astmatu, ekzémů.
- Doporučuje se po prodělané Lymské Boreliose.
Grapefruit jako součást diety
Grapefruity bývají využívány při odtučňovacích dietách, neboť pomáhají snižovat nadváhu. Už po konzumaci jednoho grapefruitu se budete cítit sytá a přitom přijmete minimální množství kalorií. Nahořklá chuť ovoce navíc potlačuje chuť na sladké.
Grep a použití v kuchyni
Grapefruity se používají k přípravě ovocných salátů, šťáv a koktejlů. Nahořklá chuť svádí k použití cukru, který ale ničí léčivé účinky tohoto citrusového ovoce. Grapefruit v kombinaci s cukrem totiž v žaludku kvasí.
Grep
(Evelin, 18. 2. 2009 10:01)